Hoppa till sidans innehåll

Våra ridgrupper med utbildningsplan för olika nivåer


Det här är hur vi tänker oss vår utbildning av ryttare från nybörjare till mer avancerad kanske tävlingsryttare.Det kan ta olika lång tid att lära sig rida beroende på ålder, fallenhet, ambition etc. Därför går det inte riktigt att säga hur många terminer / år de olika nivåerna tar.

Det är roligt om vi kan ”hålla ihop” en grupp under en längre tid men ibland måste vi av olika anledningar göra ändringar.

En nivå kan vara tex en helt ”ny” nivå 1 och en annan nivå 1 kanske på väg att bli en nivå 2. Ibland kallar vi den då nivå 1-2 eller sätter ett - eller + framför.

Ridning är en fantastisk men också svår idrott i och med att vi samarbetar med och lär oss att förstå hästen. För att lära sig rida krävs mycket tålamod och repetition av det du tidigare lärt dig. Det går inte att ”hoppa över” något i utbildningen.

Att lära sig rida är som att bygga en pyramid: det blir ingen topp om grunden är dålig eller om byggstenar fattas på vägen!

Inlärning sker också lite i ”trappsteg” – det kan kännas som om man lär sig mycket nytt under en period men sen behöver man tid att träna det, smälta den kunskapen=repetition.

Målet med ridningen på sikt handlar om att rida hästen på rätt sätt och i form och då behöver hästen ”samma” arbete oavsett om du rider i nivå 2 eller nivå 5.

Att hålla på med hästar och ridning är en bred verksamhet. Du kan både som barn, ungdom och vuxen rida bara för att det är roligt, som motion, för att du älskar hästar. Du kan vilja lära dig rida så bra som möjligt utan att för den skull bli tävlingsryttare. Ridning är ju ändå en idrott man tävlar i och för ridskoleelever som vill det har vi tävlingar i första hand på klubbnivå.

I utbildningsplanen är utbildningen i dressyr och hoppning mest beskriven. Uteridning ingår också på alla nivåer som omväxling och för att kunna rida hästen även ute i naturen. Voltige har vi lite med barngrupper.

Har man möjlighet att rida fler gånger i veckan, vilket är möjligt på alla nivåer, utvecklas man mer och blir en starkare och säkrare ryttare.

För många barn, ungdomar ( och vuxna) blir ridskolan lite av en fritidsgård där man umgås med hästar och kamrater även när man inte rider. Det är något vi uppmuntrar eftersom all tid du är med hästarna även påverkar ridningen. Det gör att du känner dig säkrare på hästryggen.

Häst är bäst!

Uppdaterad: 01 JAN 2019 14:16 Skribent: Monique Zethraeus

SM-arrangör 1988,1998, 2000, 2003,2008 & 2012

FB

 

 erkkarta_redigerad-3

agria_djurforsakring_stor

 

Sparbanken

RS

 Folksam

 

 

 

SHIS 

 

 

              Sisu_farg_10x5cm

 

 

 

 

  

 

besöksräknare


Follow us on Facebook

Postadress:
Enköpings RK - Ridsport
Åkerby Ryttargård
74596 Enköping

Kontakt:
Tel: 017131611, 017131632
E-post: This is a mailto link